Skip to main content
2022-nlConsumenten

Wonen stilaan onbetaalbaar, toch blijven zes op de tien Belgen dromen van een vrijstaand huis met grote tuin

By 28 april 2022februari 14th, 2023Geen reacties

Voor zes op de tien Belgen is de ideale woning een vrijstaand huis met een grote tuin. Corona heeft 79,7% van de mensen laten beseffen dat een huis met tuin goud waard is. Dit blijkt uit een onderzoek dat 2dehands.be[1] liet uitvoeren bij 2000 Belgen.

Huisje, tuintje, boompje… het cliché wordt nog maar eens bevestigd: 54,7% van de Belgen geeft toe dat hij of zij rondloopt met een baksteen in de maag. Bovendien is 79,1% van mening dat huur betalen voor een huis of appartement weggesmeten geld is en dat je veel beter een lening voor een eigen stek kan afbetalen.

Al is dat niet zo evident vandaag de dag, zo blijkt. Zo zijn zeven op de tien ondervraagden (69,9%) van oordeel dat betaalbare bouwgrond vandaag niet meer te vinden is. Zes op tien vinden dat een huis of appartement kopen niet meer betaalbaar is. Evenveel Belgen menen dat wonen in de stad niet langer financieel haalbaar is. Begrijpelijk dus dat bijna drie kwart van de Belgen (72,7%) van mening zijn dat een eigen huis niet langer betaalbaar is, zonder financiële hulp van ouders of familie.

Wonen neemt een flinke hap uit ons budget. Franstaligen spenderen gemiddeld 31,7% van hun inkomen aan huren of afbetaling van hun woning, Nederlandstaligen gemiddeld zelfs nog iets meer (33,8%).

Tweedehands inrichting: geld besparen, maar bovendien leuk en goed voor het milieu

Een interieur moet vooral functioneel zijn. We zien het daarnaast ook als een plek om vrienden en familie te verwelkomen. Op de derde plaats, zij het in iets minder mate, zijn we ook van oordeel dat ons interieur duurzaam moet zijn, en tegelijk een vorm van expressie is.

Wanneer we ons huis of appartement inrichten hoeft niet alles persé nieuw te zijn. Ook tweedehands vinden we prima in de woonkamer (35,9%), de keuken (19,8%) de slaapkamer (25,6%) of het bureau (37%). Kleine decoratiespullen zoals vazen , fotokaders of kunstvoorwerpen kopen we zelfs in 51,5% van de gevallen ook tweedehands.

Waarom kiezen we voor tweedehands? De belangrijkste drijfveer – in 71,5% van de gevallen – is dat we op die manier geld kunnen besparen. Op de tweede plaats vinden mensen op die manier leuke spullen die vandaag niet meer nieuw te koop zijn (37,5%). Voor 27% van de mensen is het milieu een belangrijke beweegreden om voor tweedehands te kiezen.

En wat als we van interieur veranderen? Dan geven we onze oude spullen in 44,7% van de gevallen weg aan kennissen, vrienden of familie. In 42,7% van de gevallen verdienen we er nog iets aan door ze te verkopen. In bepaalde gevallen kunnen we er geen afstand van doen van onze oude meubelen: 15,2% houdt ze bij op zolder.

Aleksandra Vidanovski, woordvoerster van 2dehands: “Wonen is duur en dat is er de laatste maanden niet beter op geworden. Door hun inrichting deels ook tweedehands te kopen, besparen mensen niet alleen flink wat geld. Elke tafel, stoel, sofa of kast die een tweede, derde of zelfs vierde leven krijgt, draagt ook bij aan een wereld waarin mensen meer delen en minder verspillen. Zo weten we bijvoorbeeld dat alleen nog maar de sofa’s en zetels die vorig jaar via 2dehands werden verhandeld, een besparing van maar liefst 8.151 ton CO2 hebben opgeleverd, wat bijna evenveel is als 51.000 vluchten van Brussel naar Barcelona en terug.”